VVAZ
Intermedis

Klik hier voor
onze diensten

Intermedis A & A

Samenlevingscontract ontbinden: welke stappen moet ik zetten?

Geplaatst op: 10-10-2020, 12:40:38

Een samenlevingsovereenkomst ontbinden is veel eenvoudiger dan een echtscheiding. Wat moet je zoal regelen?

Een samenlevingscontract ontbinden is veel eenvoudiger en heeft een meer vrijblijvend karakter dan de beëindiging van een geregistreerd partnerschap of een echtscheiding. Het is een traject die de scheidende partners volledig zelfstandig en binnen een zeer kort tijdsbestek kunnen uitvoeren.

Hoewel het niet direct wettelijk is voorgeschreven, is het wel verstandig om een aantal stappen hierin te zetten om de ontbinding van een samenlevingscontract officieel te maken. Hierdoor voorkom je later misverstanden of onduidelijkheid.

Belangrijke redenen om een samenlevingscontract op te stellen

Om een goed beeld te schetsen waarom het belangrijk is om duidelijkheid te creëren bij beëindiging van een samenlevingscontract, is het goed om eerst te kijken naar de belangrijkste redenen om een samenlevingscontract op te stellen.

Met een samenlevingsovereenkomst wordt een officiële verbintenis gecreëerd tussen twee samenwonende partners. Deze verbintenis maakt voor de buitenwereld duidelijk dat er sprake is van één huishouden. Dit kan bijvoorbeeld nodig zijn als je een hypotheek op twee inkomsten wil verkrijgen of recht wil krijgen op een partnerpensioen. In deze laatste gevallen is een notariële samenlevingscontract vaak zelfs vereist.

Voor de volledigheid is het wel belangrijk om te weten dat een samenlevingsovereenkomst er niet automatisch voor zorgt dat je van elkaar erft bij overlijden.

Geen gemeenschap van goederen

Uiteraard is het ook mogelijk om als partners onderling een samenlevingscontract op te stellen om belangrijke afspraken op papier vastgelegd te hebben.

Hoewel dit geen financiële investering vraagt, is dit een keuze die weinig mensen maken. Het opstellen van een samenlevingscontract heeft immers geen effect op het persoonlijke vermogen omdat er hierdoor géén gemeenschap van goederen wordt gevormd. De persoonlijke bezittingen en schulden blijven dus persoonsgebonden. Als het samenlevingscontract moet worden ontbonden, omdat de relatie voorbij is, zal er dus geen verdeling van bezittingen plaatsvinden.

Ontbinding samenlevingscontract is de voordeligste vorm van uit elkaar gaan

Omdat er geen wettelijk verplichte stappen moeten worden gezet bij het ontbinden van een samenlevingscontract, is dit de voordeligste vorm van uit elkaar gaan. Het beëindigen van een samenlevingscontract zal niet via de rechter gaan en ook een bezoek aan de notaris is niet noodzakelijk.

De enige kosten die je zou kunnen maken, zijn de kosten voor mediation. Maar het prijskaartje dat daar aan hangt is in de praktijk niet erg hoog. Veel stellen maken de keuze om een mediationtraject te doorlopen om in goed onderling overleg en op een nette manier uit elkaar te gaan.

Rol van een mediator

Een mediator biedt ondersteuning bij het ontbinden van het samenlevingscontract en het maken van eventuele toekomstgerichte afspraken.

Dit is zeker waardevol als er kinderen in het spel zijn die minderjarig zijn. In dit geval moet er een ouderschapsplan worden opgesteld omdat beide ouders een zorgplicht hebben over het kind of de kinderen.

Dit is van belang ondanks het feit dat de moeder bij een samenlevingscontract (in tegenstelling tot bij een geregistreerd partnerschap en een huwelijk) automatisch het gezag over de kinderen toegewezen krijgt.

Wat moet je doen om je samenlevingscontract te ontbinden?

Vaak wijzen de feiten al wel op beëindiging van een samenlevingscontract. De verkoop van een huis (en de bijbehorende wijziging van de hypotheek) en een opgegeven wijziging bij het pensioenfond geven een duidelijk signaal.

Desondanks is het aan te raden om de ontbinding van je samenlevingscontract duidelijk op papier te zetten, om de kans op vervelende financiële verrassingen achteraf weg te nemen. Er zijn diverse stappen die je hiervoor kunt nemen.

Een van de belangrijkste is de notaris informeren over de beëindiging van het samenlevingscontract. Hiervoor hoeft geen (kostbaar) bezoek aan de notaris te worden afgelegd. Een aangetekend schrijven volstaat.

Aan dit document worden wel enkele eisen gesteld. Je moet expliciet weergeven dat een samenlevingscontract is beëindigd en de brief moet door beide partijen zijn ondertekend. Ook mogen een duidelijke naamsvermelding en een datum niet ontbreken.

De notaris zal deze brief in het dossier stoppen waarmee de beëindiging van het samenlevingscontract juridisch waterdicht wordt gemaakt. Daarnaast is het een verstandige stap als de betrokkenen elkaar een aangetekende brief sturen waarin ze vermelden dat het contract is beëindigd.

Deze stappen zijn gelukkig niet zo duur en tijdrovend.

Bron: bijdrage door Judex van 9 oktober 2020 op www.iexgeld.nl

Vorige pagina